Συνέντευξη στην εφημερίδα Η Καθημερινή της Κυριακής και τον Παύλο Παπαδόπουλο
1. Πώς ήταν η φυλακή; Πώς σας φέρθηκαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι;
Μου φέρθηκαν από καλά έως πολύ καλά. Με αντιμετώπιζαν με σεβασμό και μου προσέφεραν δικαιώματα λίγο παραπάνω από τα επιτρεπτά όρια. Για παράδειγμα, αν δικαιούμουν τέσσερα επισκεπτήρια τον μήνα, μου επέτρεπαν πέντε. Δεν ξέρω αν το έκαναν από μόνοι τους ή αν είχαν άνωθεν εντολή.
2. Δεν έχετε δηλαδή κάποιο παράπονο από το αλβανικό κράτος σε αυτό το πεδίο…
Σε αυτό το πεδίο όχι. Αλλά φυσικά δεν μου έδωσαν ποτέ άδεια για να ορκιστώ δήμαρχος, ενώ καθυστέρησαν επί ενάμιση μήνα να ολοκληρώσουν την απαιτούμενη έκθεση για να αποφυλακιστώ έχοντας εκτίσει προ πολλού τα απαιτούμενα για την αποφυλάκιση 2/3 της ποινής. Δεν ήθελαν να αποφυλακιστώ πριν από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα.
3. Γιατί δεν τελεσφόρησαν οι μεσολαβήσεις της Αθήνας για να αποφυλακιστείτε νωρίτερα;
Πιστεύω ότι ο κ. Ράμα έχει επενδύσει σε αυτή την υπόθεση για να δείξει στο αλβανικό εθνικιστικό κοινό ότι έτριξε τα δόντια στην Ελλάδα και δεν φοβάται κανέναν.Ο εθνικισμός στην Αλβανία πουλάει. Αυτός ήταν άλλωστε ο στόχος του ταξιδιού του στην Αθήνα. Ηθελε να δείξει τα δόντια του στην ελληνική κυβέρνηση, ότι μπορεί να εργαλειοποιήσει τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα και να δημιουργήσει πρόβλημα. Δεν το πέτυχε, αλλά αυτός ήταν ο στόχος του.
4. Αληθεύει ότι είχατε πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2022 να μην είστε εσείς υποψήφιος δήμαρχος και να τοποθετηθεί στη θέση σας ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής;
Ναι, έξι μήνες πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2023 είπα στον Μητσοτάκη: «Πρόεδρε, δεν γίνεται εσείς να έχετε τον Ράμα φίλο κι εγώ να τον έχω αντίπαλο. Μήπως να βρεθεί ένας υποψήφιος δήμαρχος κοινής αποδοχής;». Ημουν διατεθειμένος να κάνω πίσω.
5. Αλλά ο Μητσοτάκης δεν δέχτηκε;
Ο Μητσοτάκης το συζήτησε με τον Ράμα και ο Ράμα του είπε: «Εγώ δεν έχω πρόβλημα, ας κατέβει ο Μπελέρης». Ηταν σίγουρος ότι θα με κερδίσει, οπότε δεν ήθελε να μοιραστεί κάποιον άνθρωπο…
6. Δηλώσατε ότι θα προσφύγετε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά των αλβανικών αποφάσεων για τη φυλάκισή σας. Τι θέλετε να πετύχετε;
Δεν μπορώ να το αφήσω έτσι, πρέπει να δικαιωθώ, έστω και ετεροχρονισμένα. Γιατί όπως ξέρετε, αργεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εκδικάσει και να εκδώσει απόφαση. Υπάρχουν ακόμη δύο βαθμίδες στην αλβανική δικαιοσύνη, το Ανώτατο και το Συνταγματικό Δικαστήριο. Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, μετά θα πάω στο Στρασβούργο. Εκείνο που θέλω είναι να μην τολμήσουν να ξανακάνουν το ίδιο σε άλλον άνθρωπο.
7. Οταν πρωτοπήγατε στο Στρασβούργο τις προάλλες ως «πρωτάκι», τι σας είπαν οι άλλοι ευρωβουλευτές; Τι σας είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης;
Ο Μεϊμαράκης ήταν ο πιο ζεστός μαζί μου. Αλλά και όλοι οι Ελληνες ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων ήταν πολύ εγκάρδιοι μαζί μου και πρόθυμοι να με βοηθήσουν και να με συμβουλεύσουν.
8. Θα ανοίξετε γραφείο στη Χειμάρρα;
Είμαι ευρωβουλευτής της Ελλάδας και θα έχω γραφεία στην Αθήνα, στα Γιάννενα και στις Βρυξέλλες.
9.Ποια είναι η ατζέντα σας;
Δεν έχω δική μου ατζέντα. Είμαι ευρωβουλευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Θα κινηθώ σε αυτό το πλαίσιο. Συμμετέχω σε τέσσερις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου και θα κάνω ό,τι μπορώ με τους συνεργάτες μου έτσι ώστε να υπερασπιστώ τα εθνικά συμφέροντα.
10. Δεν θα ασχοληθείτε με τον πυρήνα των μειονοτικών θεμάτων;
Ως μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κράτους Δικαίου θα ασχοληθώ με την παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, έτσι ώστε να βοηθήσω και τους Αλβανούς να γίνουν πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, κάτι που προϋποθέτει τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μια ευρωπαϊκή Αλβανία πρέπει να εξασφαλίζει ότι θα ζούμε κι εμείς ισότιμα στα μέρη όπου γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Πιθανότατα θα συμμετέχω και στην αντιπροσωπεία που θα ασχοληθεί με τη σύνδεση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Αλβανίας.
11. Είστε διατεθειμένος να έχετε επαφές με την κυβέρνηση των Τιράνων;
Ασφαλώς, δεν θα κινηθώ με προσωπικά καπρίτσια. Πάντα μιλούσα με όλους. Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν. Απλώς, μου έγινε μια τεράστια αδικία και ατιμία. Με εμπόδισαν να ορκιστώ και να αναλάβω τα καθήκοντά μου. Αυτό όμως δεν θα με εμποδίσει να είμαι όσο γίνεται αντικειμενικός και να προωθήσω τις καλές σχέσεις.
12. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί στην Αλβανία σας κατηγορούν ότι είστε εθνικιστής, σας βλέπουν ως τον ακραίο της ελληνικής πλευράς λόγω και της σύλληψής σας το 1995 στην Ελλάδα, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, έχοντας όπλα στο αυτοκίνητό σας. Πιστεύετε ότι μπορείτε να πείσετε ότι είστε μετριοπαθής;
Τότε ήμουν 22 ετών, έχουν περάσει 30 χρόνια, η υπόθεση έχει περάσει όλες τις βαθμίδες της ελληνικής Δικαιοσύνης και έχει εκδικαστεί και άλλες τρεις φορές στην Αλβανία. Εχω αθωωθεί σε όλες αυτές τις διαδικασίες. Δεν ξέρω σε ποιον νομικό πολιτισμό μπορούμε να αναφερόμαστε συνέχεια σε μια στιγμή του 1995, όταν υπάρχει πλέον μια διαδρομή 30 ετών.
13. Στις Βρυξέλλες θα αναδείξετε και τα προβλήματα με την ιδιοκτησία γης στη Χειμάρρα;
Φυσικά. Η ιδιοκτησία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, έχει να κάνει με τον πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χωρίς περιουσία δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν υπάρχει τίποτα.
14. Εχετε στα χέρια σας μελέτη του 2011, που χρηματοδότησε η κοινοβουλευτική συνέλευση του ΟΑΣΕ με τη χαρτογράφηση πάνω από 2.000 τίτλων ιδιοκτησίας στη Χειμάρρα. Γιατί δεν τη δίνετε στη δημοσιότητα; Θα την καταθέσετε στην Ευρωβουλή;
Δεν είναι μυστική έκθεση. Ο ΟΑΣΕ την έστειλε σε ξένες πρεσβείες, στο ελληνικό κράτος, στο δημαρχείο Χειμάρρας. Εγώ από το δημαρχείο την έχω. Είναι δημόσιο έγγραφο. Και ασφαλώς θα την καταθέσω στην Ευρωβουλή και σκέπτομαι να την καταθέσω και στην αλβανική Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (SPAK). Γιατί υποτίθεται ότι στη SPAK υπάρχει μια διάθεση να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Ε, λοιπόν στην έκθεση αυτή φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πλειονότητα των τίτλων γης έχει πλαστογραφηθεί.
15. Εκείνο που λέτε είναι ότι η έκθεση παρουσιάζει με αποδείξεις τον έγκυρο χάρτη ιδιοκτησιών, ενώ διαμορφώνεται τώρα ένας πλαστογραφημένος χάρτης…
Ακριβώς. Αυτό είναι κοινό μυστικό. Φυσικά και έγινε αυτή η πλαστογραφία.
16. Κάποιοι λένε ότι επενδύσεις γίνονται στη Χειμάρρα, κτίρια ξεφυτρώνουν. Ισχύει αυτό ή είναι υπερβολή;
Ισχύει. Μόλις τον προηγούμενο μήνα εκδόθηκαν δέκα άδειες και καμία από αυτές δεν είναι στην ιδιοκτησία ντόπιου. Πρόκειται για επενδυτές εντός εισαγωγικών, ανθρώπων από άλλες περιοχές.
17. Στα Τίρανα λένε ότι βρίσκεστε στην εμπροσθοφυλακή μιας ελληνικής προσπάθειας να ελέγξει η Ελλάδα το νότιο παραλιακό μέτωπο της Αλβανίας και σε συνδυασμό με την Κέρκυρα που βρίσκεται απέναντι να δημιουργηθεί μια ελληνική περιοχή ελέγχου της Αλβανίας. Εσείς τι λέτε;
Ο ισχυρισμός ότι εγώ είμαι ένας Δούρειος Ιππος σε μια στρατηγική των Ελλήνων στον τουρισμό δεν είναι σοβαρός. Είναι μια ωραία δικαιολογία για να χτίσουν ένα εθνικιστικό αφήγημα. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ ελληνικής επένδυσης στη Χειμάρρα ή στο παραλιακό μέτωπο, εκεί που κατοικεί η ελληνική μειονότητα. Το λέω με παράπονο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτό δεν είναι προς τιμήν ημών των Ελλήνων.
18. Απ’ ό,τι βλέπω θα παραμείνει το θέμα της Χειμάρρας «αγκάθι» στις ελληνοαλβανικές σχέσεις…
Είναι μη διαπραγματεύσιμα δύο πράγματα, το δικαίωμα να μας αποδώσουν την περιουσία των προγόνων μας και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.
19. Υπάρχει και θέμα αυτοπροσδιορισμού;
Μα δεν είδατε το σκάνδαλο της απογραφής; Η Ομόνοια είχε κηρύξει αποχή στην απογραφή του 2011 και τότε βγήκαμε περίπου 26.000, ενώ τώρα που δεν κάναμε αποχή βγήκαμε λιγότεροι από 25.000. Εγώ λέω ότι είμαστε περίπου 40.000 στην Αλβανία και βάσει του νόμου μπορούσαμε να απογράψουμε και όσους Βορειοηπειρώτες συγγενείς μας ζουν εκτός Αλβανίας, π.χ. στην Ελλάδα ζουν σχεδόν 250.000.
20. Και θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην αλβανική απογραφή;
Φυσικά. Πείτε ότι εγώ ζω στη Χειμάρρα και έχω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου στην Αθήνα. Εχω το δικαίωμα να τους απογράψω. Παρ’ όλα αυτά βγήκαμε κάτω από 25.000. Σας φαίνεται λογικό;
21. Στη Χειμάρρα πόσοι Ελληνες ζουν σήμερα με βάση την απογραφή; Στο ληξιαρχείο της Χειμάρρας είναι εγγεγραμμένοι 30.000 άνθρωποι και έχουν απογραφεί οι 8.000. Πόσοι από αυτούς είναι Ελληνες και πόσοι Αλβανοί θα το μάθουμε τον Νοέμβριο, ενώ η απογραφή έχει ολοκληρωθεί ήδη από πέρυσι τον Νοέμβριο. Τα στοιχεία για τις επιμέρους περιοχές δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.
22. Γιατί καθυστερούν;
Πράγματι, γιατί καθυστερούν; Τα στοιχεία δεν χρειάζονται καμία επεξεργασία. Είναι ήδη έτοιμα. Ανακοίνωσαν μόνο τον συνολικό πληθυσμό της Αλβανίας, ο οποίος επισήμως συρρικνώθηκε κατά περίπου 440.000 από το 2011 μέχρι σήμερα. Εμένα μου φαίνεται πιο πιθανό ο πραγματικός αριθμός μείωσης να πλησιάζει το ένα εκατομμύριο. Και το λέω γιατί δεν μπορούμε να βρούμε εργάτη για τίποτα. Εχουμε τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού. Γι’ αυτό πέρυσι το μηνιάτικο ήταν 400 ευρώ και τώρα είναι 1.000.
23. Πρόσφατα εκλέχθηκε δήμαρχος Χειμάρρας ο Βαγγέλης Τάβος, που είναι Ελληνας. Εσείς υποστηρίξατε τον αντίπαλό του. Γιατί ο Τάβος δεν μπορεί να δράσει συναινετικά και να υπερβούμε το πρόβλημα;
Ας μας καλούσαν για να μας προτείνουν ότι ο Τάβος θα είναι ο συναινετικός υποψήφιος. Δεν έγινε κάτι τέτοιο. Ο Ράμα αποφάσισε ένα πρωί ότι ο καλός Ελληνας είναι ο Τάβος και οι κακοί είμαστε εμείς, η Ομόνοια.
24. Δηλαδή υπάρχει σύγκρουση και μέσα στην ελληνική κοινότητα; Ούτε μέσα στην Αλβανία δεν είμαστε όλοι οι Ελληνες ενωμένοι;
Πουθενά στον κόσμο δεν είμαστε ενωμένοι. Αν ήμασταν ενωμένοι, τι Ελληνες θα ήμασταν;
– Συμφωνώ μαζί σας!
Κοιτάξτε, ο κ. Τάβος είναι ένας γυρολόγος της πολιτικής. Εχει περάσει από όλα τα αλβανικά κόμματα, έχει πάει κατά περίπτωση παντού, σύμφωνα με το ατομικό συμφέρον του. Εγώ δεν είχα καταγγείλει ποτέ τον Ράμα μέχρι τη σύλληψή μου, ο Τάβος τον έχει καταγγείλει ως κλέφτη και τον κατηγόρησε ότι εξαγόραζε ψήφους εναντίον του. Κι ότι του έφαγε την έδρα το 2022 στο Αργυρόκαστρο.
25. Ναι, αλλά ο Τάβος λέει ότι όλα αυτά είναι υπέρ του γιατί αποδεικνύουν ότι δεν είναι εξαρτώμενος…
Πότε λέει αλήθεια ο Τάβος; Οταν κατήγγειλε τον Ράμα για παράνομες δραστηριότητες και ότι του έφαγε την έδρα ή τώρα που είναι μαζί; Σε σχέση με αυτά που έχει πει ο Τάβος για τον Ράμα, αυτά που λέω εγώ είναι χάδι.