Συνέντευξη Ευρωβουλευτή ΝΔ και ΕΛΚ, Φρέντη Μπελέρη, στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»
-Ποια τα πρώτα συναισθήματα που είχατε από το Ευρωκοινοβούλιο;Έχοντας πλέον ένα πρώτο δείγμα από την θητεία σας στην Ευρωβουλή. Τι προτιμάτε; Δήμαρχος ή Ευρωβουλευτής;
Τα πρώτα συναισθήματα που με κατέκλυσαν, όταν πέρασα το κατώφλι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πρώτη φορά, ήταν δέος και αγωνία. Δέος, γιατί βρισκόμουν στην καρδιά της Ευρώπης, σε ένα κέντρο λήψης αποφάσεων που επηρεάζουν πολλαπλασιαστικά τις ζωές των συμπολιτών μου. Αγωνία, για να μπορέσω να σταθώ αντάξιος των προσδοκιών όσων με εμπιστεύθηκαν.
Και ως Δήμαρχος και ως Ευρωβουλευτής απαιτείται να έχεις την ίδια -ακριβώς- αγάπη για τον τόπο σου. Βέβαια, γνωρίζετε πως έδωσα όλες μου τις δυνάμεις και κέρδισα τον Δήμο Χιμάρας. Χρειάστηκαν 16 μήνες φυλακής και μια απόφαση ενός πλήρως χειραγωγημένου δικαστηρίου, για να μου στερήσουν τα δικαιώματα μου και κατ’ επέκταση τα καθήκοντα του Δημάρχου. Για αυτές τις αδικίες σκοπεύω να φτάσω μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ως Ευρωβουλευτής, θα αγωνιστώ με μαχητικότητα για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αλλά και θα προασπίσω στην Ευρώπη τις κατακτήσεις και τις διεκδικήσεις της χώρας μας. Γνωρίζω πολύ καλά την ευθύνη μου προς όλες και όλους όσους με στήριξαν στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου.
-Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε ως μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης;
Ένας από τους στόχους μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να καταφέρω να επικοινωνήσω τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα διαφορετικά επίπεδα άσκησης εξουσίας στις Βρυξέλλες. Η ανάγκη για ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς υπάρχουν ακόμη προβλήματα στην Ελλάδα, όπως: το δημογραφικό, η ακριβή στέγαση, η έλλειψη ισχυρού πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, η ενεργειακή αυτονομία, η διαχείριση των απορριμμάτων και πολλών άλλων. Δυστυχώς, οι αυτοτελείς πόροι των Δήμων και η κρατική ενίσχυση δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.
Σε αυτή τη θητεία του Κοινοβουλίου θα καθοριστούν τα νέα πλαίσια χρηματοδότησης για τα προγράμματα 2028-2034, αλλά και η αναδιάρθρωση της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου με πιθανές απώλειες για το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Θα πρέπει το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης να ενισχυθεί, ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να επενδύσει σε υποδομές που θα είναι πλέον ανθεκτικές και βιώσιμες στις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.
Επίσης, θα ήθελα να τονίσω την αναγκαιότητα για τη συνέχιση του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και την ενίσχυση του με νέα κονδύλια που δεν θα αφαιρεθούν από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
-Ένα από τα θέματα που και προεκλογικά ήταν ψηλά, είναι το Αγροτικό που απασχολεί και τη Δ. Ελλάδα. Ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να πάρετε;
Η πράσινη μετάβαση παραμένει απαραίτητη, αλλά ειδικά στον πρωτογενή τομέα πρέπει να λαμβάνει χώρα με προσοχή και με μέτρο.
Υπήρξε, αναμφισβήτητα, μια πολύ γρήγορη μετάβαση για έναν τομέα ο οποίος ευθύνεται μόλις για 10% των εκπομπών. Υπήρξαν, και υπάρχουν ακόμα, τεράστιες πιέσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής με ιδεολογικές παρωπίδες που υποστήριζαν μετ’ επιτάσεως οι ευρωομάδες Σοσιαλιστών, Αριστερών και Πρασίνων. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στάθηκε ως ανάχωμα λογικής απέναντι σε μια σχολή σκέψης που θα οδηγούσε νομοτελειακά σε επισιτιστική ανασφάλεια, αλλά και σε μια μη βιώσιμη πραγματικότητα για τον αγροτικό κόσμο. Ήταν η κόκκινη γραμμή μας ως ΕΛΚ που δυστυχώς τα άλλα κόμματα ακολούθησαν μετά τις διαδηλώσεις των αγροτών ανά την Ευρώπη.
Σήμερα, προωθούμε την ενίσχυση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με περισσότερα κονδύλια, περισσότερη ευελιξία, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της Ένωσης τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής μετάβασης. Να θυμίσω, ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τα κονδύλια της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει τα ίδια κεφάλαια που είχε και στην προηγούμενη περίοδο, όταν ο συνολικός Προϋπολογισμός της ΚΑΠ για την υπόλοιπη Ευρώπη μειώθηκε περίπου κατά 10%.
Παράλληλα, πιέζουμε συνεχώς για νομοθετικές ενέργειες με σκοπό την προστασία των αγροτικών προϊόντων που παράγονται με έναν περιβαλλοντικά συνεπή τρόπο απέναντι σε εισαγόμενα προϊόντα που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της πράσινης μετάβασης. Αλλά και δημιουργούμε συνεχώς νέα προγράμματα κατάρτισης για τους Ευρωπαίους αγρότες, αλλά και εκσυγχρονισμού των μέσων καλλιέργειας που χρησιμοποιούν.
-Το μεταναστευτικό αποτελεί διαχρονικά έναν μεγάλο «πονοκέφαλο» για την Ελλάδα. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η ΕΕ;
Το Μεταναστευτικό αποτελεί, όντως, ένα μεγάλο στοίχημα για την Ένωση μας. Ένα στοίχημα απέναντι στον εαυτό της, στα κράτη-μέλη της, αλλά και στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η Ευρώπη οφείλει, σήμερα, να προχωρήσει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, μιας μεγάλης μεταρρύθμισης της προηγούμενης περιόδου.
Επιπλέον, οφείλει να επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφών και να συνάψει τις αναγκαίες συμφωνίες με τρίτες χώρες. Αλλά και να μην αφήνει χώρο σε φωνές που αμφισβητούν τα υπερεθνικά και εθνικά σώματα ασφαλείας και τις ακτοφυλακές.
Τα σύνορα της Ευρώπης υπάρχουν και πρέπει να φυλάσσονται. Μόνον έτσι, θα αποδείξει η Ένωση μας ότι αφουγκράζεται και κατανοεί τα μηνύματα των πολιτών της.
-Πόσο σας σημάδεψε η εμπειρία της φυλακής;
Δε θα σας πω ψέματα. Η φυλακή είναι μια ανάμνηση που δεν πρόκειται να σβηστεί ποτέ από τη μνήμη μου. Αλλά αυτό δεν θα με κρατά πίσω φοβισμένο ούτε θα μου κάμπτει το φρόνημα. Αντίθετα, θα χαλυβδώνει τα πιστεύω μου και θα μου δίνει πάντοτε κίνητρο να προσπαθώ, να ξεβολεύω, να κάνω θόρυβο για αυτά.